Waarom heeft het menselijk lichaam behoefte aan organisch silicium ?

Het antwoord op deze vraag is eenvoudig: organisch silicium is het 12e element dat het meest voorkomt in ons lichaam; minder dan magnesium, maar méér dan ijzer. Het menselijk bloed bevat er bijna 10 mg per liter van (dat is één-tiende van de hoeveelheid kalk in het bloed). In totaal bevat ons lichaam er ongeveer 7 gram van; de precieze hoeveelheid verschilt per persoon naargelang het gewicht.

De hoeveelheid organisch silicium in het menselijk lichaam neemt af bij het ouder worden, iets wat onomkeerbaar is. De mens is niet in staat om het mineraal silicium dat hij tot zich neemt (met het voedsel en drinken, enz.) om te zetten in organisch silicium. Het mineraal silicium kan niet worden opgenomen door het menselijk lichaam.

Recent onderzoek heeft aangetoond, dat de menselijk foetus zeer veel organisch silicium bevat. De aanwezige hoeveelheid is natuurlijk bestemd voor de aanmaak van botten, nagels, en het in stand houden ervan.

Organisch silicium is in kleine hoeveelheden aanwezig in het bindweefsel van de botten en het kraakbeen. Het speelt een rol van wezenlijk belang (vorming van nieuwe cellen, weerstand van het botweefsel, aanmaak van collageen, vloeibaar houden en maken van gewrichtsvloeistof). Men vindt het ook in belangrijke hoeveelheden in de weefsels, de thymus (zwezerik), de bloedvatwanden, de bijnieren, de lever, de milt en vooral in de alvleesklier. Anders gezegd: organisch silicium is niet alleen noodzakelijk, maar zelfs onmisbaar voor de mens.

Lees ook : Organisch silicium, een medicijn of niet ?