Waarom heeft het menselijk lichaam behoefte aan organisch silicium ?

Onze kraakbeen veroudert. Door die veroudering wordt het steeds zwakker en kwetsbaarder. We zouden dus in staat willen zijn om versleten kraakbeen te vervangen.

De geneeskunde kent een fundamenteel element dat hiervoor noodzakelijk is, en wel: silicium ofwel kiezel(zuur). Schijnbaar is de oplossing van het probleem heel eenvoudig: als we behoefte hebben aan silicium, moeten we het innemen ! 
Het probleem is evenwel wat ingewikkelder.

De leeftijd maakt de opname van silicium door het lichaam namelijk steeds moeilijker. Dus, hoe ouder we worden, hoe groter ons tekort aan silicium wordt.

Bovendien is de moderne voeding zeer arm aan silicium. Sommige mensen die fytotherapie (plantengeneeskunde) toepassen, nemen als ze aan artrose gaan lijden, met succes producten van de plant paardenstaart (Equisetum) in. Anderen gebruiken bij voorkeur de bladeren van de struiken van zwarte bessen. Zowel in het ene geval als in het andere is het doel om te proberen wat silicium naar binnen te krijgen.

Ondanks alles leiden de hiervoor genoemde verschijnselen (leeftijd en voedingstekorten) tot een verminderde aanwezigheid van silicium in het lichaam. En, dit element is van wezenlijk belang voor de verjonging van de collageenvezels die aanwezig zijn in het kraakbeen. Collageen is een onmisbaar element voor het handhaven van het verband tussen de moleculen van ons kraakbeen.

Lees ook Welke voedingsmiddelen zijn rijk aan silicium ?